0

راهکارهایی جهت خوش خطی کودکان

  • 2021/09/11
  • محمود رنجبرمحمود رنجبر

خوشنویسی و خوش خطی کودکان یکی از مهارتهایی است که باید از دوره ی ابتدایی آغاز شود. زیرا آموزش در این مقطع سنی پایدارتر است و نیز جایگزین کردن خط جدید راحت تر خواهد بود.

بنابراین برای یادگیری خوشنویسی و رفع بدخطی کودکان و ضعف نوشتاری :(کند نویسی ، ریزنویسی ، قرارگرفتن اشتباه  مداد در دست و . . . ) و آموزش را از ابتدایی ترین مورد که همان طرز صحیح گرفتن مداد در دست است که معمولا از رایج ترین مشکلات در خوش خطی کودکان است ،آغاز می شود . و برای رفع ضعف نوشتاری کودکان ، راهکارهای مناسب اراِئه حواهد شد .

همچنین به کودکان نحوه ی تمیز نوشتن ، اجرای شکل صحیح حروف و آشنایی با خط زمینه ، منظم نویسی در انجام تکالیف مدرسه آموزش داده می شود .

بنابراین برای آموزش خوشنویسی و خوش خطی کودکان باید از ابتدا شروع کنند .تا همه ی عادتهای بد نوشتاری خود را کنار گذاشته و با عاداتهای صحیح نوشتاری جایگزین نمایند .

بهترین سن برای شروع یادگیری خوشنویسی چه سنی است ؟

بهترین و مناسب ترین سن برای شروع یادگیری خوش خطی کودکان مهارت خوشنویسی ، مقطع ابتدایی و اللخصوص سال اول ابتدایی است .

زیرا دانش آموز همزمان با یادگیری حروف و کلمات نحوه ی صحیح نوشتن آنها را هم فرا می گیرد .

و این امتیاز ویژه ای برای دانش آموزان سال اول ابتدایی محسوب می شود .چون اگر از ابتدا شکل صحیح حروف و کلمات را فرانگیرد . به طبع شکل نازیبای آن حروف و کلمات در ذهنش نقش می بندد و جایگزین کردن شکل صحیح آن کمی سخت تر و پیجیده تر می گردد.

این را همه می دانیم که مهارت نوشتن در کودکان یک امر بسیار مهم ، برای انجام دادن تکالیف مدرسه است . کودکان از طریق نوشته هایشان و دستخطهایشان قادر به ابراز وجود و ارتباط با دنیای اطراف خود هستند .

بنابراین خوانایی و تمیزی و زیبا نوشتن و صیح گرفتن مداد در دست امریست که باید مورد توجه ویژه والدین و مربیان قرار بگیرد .چرا که کودک در تمام طول عمر خود با نوشتن سروکار دارد .و در تمام مراحل زندگی تحصیلی و شغلیش به واسطه دستخط اش مورد قضاوت قرار می گیرد.و نیز دست خط زیبا در بالا بردن اعتماد به نفس وی نقش بسیار مهمی دارد .

در اغلب اوقات کودکانی که می توانند سریع و خوانا بنویسند و دستخط خوبی دارند ، مهارت مغزی و فکری بهتر و سریعتری را نسبت به سایر همسالان و همکلاسی هایشان دارند و فعالیت خواندن و نوشتن مغزی شان بسیار بهتر عمل می کند .

مطالعات نشان داده کودکانی که قبل از سنین مدرسه کاغذ را خط خطی می کنند و یا دست به مداد می شوند .به دلیل اینکه ماهیچه ها و عضلات انگشتان و دستشان تقویت می شود و هماهنگی خوبی بین دست و چشم و مغز به وجود می آید .الگوهای مغزیکودکان را فعال تر می کند و مهارت های پیچیده حرکتی و شناختی متفاوت تری را نسبت به سایر کودکان دارا هستند .

محدودیت زمانی و نداشتن خط خوانا و سریع ، ممکن است باعث شود دانش آموزان فرصت های یادگیری را از دست بدهند و از درس عقب بمانند . کودکانی که خط ضعیفی دارند معمولا از نوشتن اجتناب می کنند و کارهای نوشتاری ضعیفی دارند .علاوه بر این که خواندن مطالبی که نوشته اند برایشان بسیار سخت خواهد بود .و در نتیجه اعتماد به نفس آنها پایین می اید .

خط خوب بعنوان یک معیار بسیار مهم و تاثیر گزار برای بسیاری از امور ارزشیابی محسوب می شود .

معمولا کودکانی که خط خوبی ندارند ، ممکن است در آزمونها به لحاظ محتویی خوب عمل کنند ، اما به دلیل خوانا نبودن دست خطشان نمره کمتری را کسب نمایند و به لحاظ تحصیلی کمتر موفق باشند .

خوش خط بودن رمز پیشرفت و موفقیت در امر تحصیل و تمامی دوران زندگی فرد است .و تاثیر بسیار زیادی در اعتماد به نفس و کسب نمرات بالا دارد .

مهمترین دلایل بد خطی چیست ؟

  • رعایت نکردن فاصله بین حروف و کلمات
  • نداشتن هدف و انگیزه لازم برای خوش خط نوشتن .

 

  • جدی نگرفتن خط از طرف خانواده و یا معلم.

 

  • صحیح نگرفتن مداد رد دست .

 

  • تند نویسی .

آشنا کردن کودکان با خط و خوشنویسی

شروع نوشتن در کودکان می تواند چالش برانگیز باشد.چرا که عضلات حرکتی هنوز خوب و بطور کامل رشد نکرده اند. واین خود می تواند از عوامل بد خطی در کودکان در سنین پایین مسوب شود.

اما برخی مهارت های ضروری برای آمادگی نوشتن را می توان در خانه توسط والدین و یا در پیش دبستانی ونهایتا دبستان انجام داد. تمرین خطوط می تواند به بهبود توانایی های حرکتی و عملکرد بصری آنها کمک کند.

قبل از اینکه کودک شروع به نوشتن و یادگیری حروف کند. باید به او این فرصت داده شود تا تمریناتی همچون :

  • کامل کردن نقطه چین ها.
  • کشیدن شکلهای ساده مثل دایره.
  • کشیدن خطوط صاف و منحنی .
  • کشیدن خطهای افقی و عمودی .
  • کشیدن خطهای مورب و ضربدری .

این  تمرینات بسیار ساده می توانند مفید باشند ، تا مغز و سلولهای عصبی و عضلات انگشتان دست و دست کودک با هم هماهنگ شوند و عناصر اصلی نوشتن را بوجود آورند.

کشیدن خطوط و یا نوشتن روی شن و یا گچ روی تخته سیاه و . . . می تواند باعث تقویت مهارت های حرکتی و بصری کودک شود.

پس لطفا کودکتان را تشویق کنید تا کمتر از موبایل و یا تبلت و رایانه و . . . استفاده کند . چراکه با انجام فعالیت های حرکتی دست و چشم و مغز با هم هماهنگ تر می شوند .و باعث بهبود مهارت های نوشتاری می شود .

به عنوان مثال انجام تمریناتی چون : بازی پرتاب توپ و یا باز و بسته کردن انگشتان دست ، مچاله کردن روزنامه باطله با یک دست و یا باز و بسته کردن دکمه های لباس.

بیشتر بخوانید :  تاثیرات مثبت هنر بر رشد کودکان

بیشتر بخوانید :  رمزگشایی رازهای نقاشی کودکان

بیشتر بخوانید :  روانشناسی شخصیت با استفاده از رنگها